Allmänna & privata utrymmen

Gemensamma utrymmen

Barnvagn & cykelrum finns i båda husen, dessa är till för cyklar och barnvagnar som regelbundet används. Inga övriga privata saker får förvaras i dessa utrymmen. 

Det är viktigt att vi håller dörrar och fönster i gemensamma utrymmen som entréer, barnvagns- och cykelrum samt förråd stängda och låsta för att förhindra inbrott. Se till att dörren går igen efter er och ser ni en entrédörr stå öppen så stäng den! Släpp inte in obehöriga i huset utan var säker på att de antingen bor i huset eller ska hälsa på någon som bor i huset. Var rädd om dina nycklar och brickor.

Lösa föremål får aldrig placeras i entréer, trapphus eller vinds- eller källargångar. Dels innebär de en brandfara, dels hindras framkomligheten vid en utrymning.

Med andra ord: inga cyklar, barnvagnar eller skoställ i trapphus – och absolut inga prylar i källargångar.

Du hittar tvättstuga, torkrum och mangelrum om du går in i port 3, till källargången. Du öppnar med din bricka. Det finns ytterligare ett torkrum och mangelrum, använd nyckelskåpet vid port 3 för att låsa upp dessa.

Privata utrymmen 

Förråd

Till varje lägenhet hör två förråd. Ett större och ett mindre, ursprungligen för matförvaring. Dessa ingår i månadsavgiften för lägenheten och är märkta med ett tvåsiffrigt förteckningsnummer (ditt nummer står på din månadsavi).

Förvara aldrig stöldbegärliga saker i ditt förråd. Undvik också att förvara föremål som är känsliga för fukt i källaren, framför allt direkt på betonggolvet. Textilier och papper är extra ömtåliga för att suga åt sig källardoft som kan bli svår att bli av med, och i värsta fall, om de ligger längre, mögla.

Underhåll & skötsel av lägenhet

Det är ditt ansvar att se till att lägenheten har brandvarnare, kontrollera att de fungerar regelbundet.

Åtgärda omedelbart skador som hör till din lägenhet t.ex. tilltäppta avlopp, läckande kranar, trasiga fönster mm. Var noga med att ha koll i våtrum/badrum- läckage och vattenskador ger mycket obehag för den drabbade och är mycket kostsamt!
Anmäl skador och brister som gäller gemensamma utrymmen och anläggningar till styrelsen. Om du själv anlitar fastighetsskötaren för att utföra sådant som du ansvarar för, får du själv betala.

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp skåp eller byta ut vitvaror i köket. Det ska alltid vara "fackmannamässigt" gjort. Vill du plugga igen eller installera gasspis krävs en auktoriserad gasinstallatör. Ska du byta enfas-ledning till trefasledning krävs det en auktoriserad elektriker, osv. Omfattande förändringar kräver alltid styrelsens tillstånd, t ex om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. För vissa förändringar kan det också behövas bygglov.

Tänk på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Dessa skall alltid utföras under dagtid.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning kräver styrelsens godkännande.

Luft i elementen, värme och oljud i rören

Under framför allt höst och vår händer det att värmesystemet inte hinner ställa om i takt med de stora och snabba temperaturskillnader som kan uppstå. Det kan då bildas luft i radiatorerna som gör att de inte får full effekt. Vi har ett system som automatiskt luftar elementen i dessa fall, om det skulle vara långvariga problem kontaktar du styrelsen för rådgivning.

Matlagning och ventilation

Vårt ventilationssystem tillåter endast kolfilterfläktar i köken.

Det är absolut förbjudet att installera andra fläktmodeller eller blockera frånluftsventiler och spaltventiler. Blockering kan både öka brandrisken och störa ventilationen i hela huset. 

En kolfilterfläkt ska bytas regelbundet för att hålla god ventilation, var 3-6 månad (beroende på hur mycket du lagar mat) rekommenderas. 

Ventilation inne i lägenheten

Om det kommer in lukter från andra lägenheter beror det ofta på att fönsterventilerna är stängda (inte tvärtom som man kan tro). Luft sugs alltid ut ur lägenheten via utsugsventilerna. Om fönsterventilerna är stängda sugs luft från andra lägenheter och trapphus in i din lägenhet i stället för frisk uteluft.

TIPS! Håll alltid fönsterventilerna öppna och kontrollera att utsugsventilerna är rengjorda för bästa ventilation.

Säkerhetsrisker  

Brandfarliga varor hemma

Exempel på brandfarliga varor är handsprit, tändvätska, T-röd, bensin, aceton, lacknafta, förtunning, koncentrerad spolarvätska, lampolja, gasol och de flesta sprayburkar. Förvara aldrig dessa varor i direkt solljus eller hög värme.

Det är förbjudet att ställa brandfarligt material (som till exempel gasol) i förråd/garage.

Elapparater

Litiumbatteriet blir allt vanligare i mycket som vi använder, från mobiler och laptops till cyklar och bilar. Det har överlägsna prestanda, men orsakar enligt brandförsvaret allt oftare bränder av ett allvarligt slag. Bränderna är svårsläckta och alstrar mycket giftiga gaser. Orsaken kan t ex vara att batteriet är skadat, har överladdats eller utsatts för hög temperatur.

För att skydda från skador förses batteriet oftast med skyddselektronik som stänger ner batteriet eller laddningen vid känsliga förhållanden. Vid normal användning är ett litiumbatteri inte farligare än andra batterier, men batteriet innehåller en större energimängd och risken för brand innebär att man ska undvika förhållanden som kan skada batteriet. Med några enkla medel kan du minska brandrisken
avsevärt.

Så länge du är vaken och i närheten när någon av dina elektroniska apparater blir överhettad så är chansen stor att du märker det redan innan en brand uppstår. Det är därför viktigt att ha för vana att inte lämna elektronik påslagen, eller på laddning, när du exempelvis går och lägger dig.

All elektronik behöver ventilation. Får dina elektroniska apparater tillräcklig ventilation blir de inte överhettade och brandrisken minskar. Det är därför viktigt att du placerar exempelvis din laptop på en hård yta, på så sätt hålls ventilationen som är på undersidan av datorn igång. Låt inte heller datorn ligga i soffan eller i sängen, det kan försämra ventilationen och leda till en brand. Damm kan försämra ventilationen, om du lägger din laptop påslagen under sängen.

Trots att många apparater slår av sig själva när de blir för varma är rekommendationen att du tar för vana att alltid vara noga med ventilationen. Det finns ingen garanti att just din apparat faktiskt kommer att slå av sig själv. Därför är det bättre att vara på den säkra sidan.

Om det skulle inträffa brand i din lägenhet:

Agera direkt
Eftersom en brand kan växa fort gäller det att agera direkt. Det är när branden fortfarande är liten som man har chans att släcka själv. Tänk igenom före hur du ska bete dig och ta dig ut om det börjar brinna. Grundregeln är: RÄDDA – VARNA – LARMA – SLÄCK

Brand i kläder
Om det brinner i någons kläder – se till att snabbt få ner personen på golvet. Om man står upp eller springer runt sprider sig branden snabbare och dessutom ökar risken för brännskador i andningsvägarna. Släck elden genom att slänga en filt eller liknande över personen. Täta till mot kroppen från huvudet och neråt så att branden kvävs. Det är viktigt att det du släcker med är gjort av naturmaterial. Konstfibrer, som till exempel fleece, tar lätt eld.

Brand i kastrull
Skulle det börja brinna i en kastrull, ytta den från plattan och kväv branden med ett lock. Använd aldrig vatten om det brinner i margarin eller olja, då "exploderar" det brinnande fettet. Det blir en våldsam brandspridning och du kan bli allvarligt brännskadad.

Brand i TV
Vid brand i TV:n, dra ut kontakten. Släck med en handbrandsläckare eller genom att hälla på vatten.

Annan brand
Är branden liten, försök att släcka, men ta inga onödiga risker. Finns handbrandsläckare till hands: ryck ur sprinten, närma dig branden i låg ställning och spruta mot det som brinner, inte mot lågorna. Håll dig under röken.

När du inte kan släcka själv
Har du ingen möjlighet att släcka på ett säkert sätt är det viktigaste att du snabbt tar dig ut. Stäng dörren till rummet där det brinner och stäng också lägenhetsdörren när alla kommit ut. Annars sprids röken ut i trapphuset. Larma 112 och varna grannarna.

Om det brinner utanför din lägenhet
Stanna i din lägenhet, stäng dörrar och fönster, täpp till luftintaget under fönstren om rök kommer in där. En lägenhetsdörr står normalt emot en brand i cirka 30 minuter. Gå aldrig ut i ett rökigt trapphus.

Ring 112 och påkalla uppmärksamhet genom fönstret eller balkongen.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång